środa, 7 grudnia 2016

Wyciskarka czy blender?

W Polsce coraz większą popularnością cieszą się wyciskarki wolnoobrotowe do owoców i warzyw, które wypierają tradycyjne sokowirówki. Ich główną zaletę jest ponoć to, że w trakcie obróbki składników nie podgrzewają ich, co ponoć je uszkadza i obniża wartość. Zdaniem zwolenników wyciskarek ten problem dotyczy właśnie sokowirówek, których ostrza poruszając się z wielką prędkością wytwarzają ciepło i doprowadzają do obróbki termicznej składników.

Kuvings Big Mouth B6000

Z wyciskarki ponoć też zostaje mniej tzw. pulpy niż z typowej sokowirówki. Ostatnia kwestia to "brutalne" traktowanie owoców i warzyw przez sokowirówki, polegające na rozrywaniu. W wyciskarce element zgniatający porusza się wolno (np. 45-60 obrotów na minutę), co w teorii pozwala uzyskać sok o lepszych parametrach. Można by pomyśleć, że sokowirówka to samo zło...

Istnieje jednak zupełnie inna teoria i inne produkty - stoją one w sprzeczności do "mody wyciskarkowej". Chodzi tutaj o urządzenia określane jako blendery, choć z racji ich mocy, jakości wykonania i ceny trudno je porównywać z popularnymi i często bardzo tanimi urządzeniami (za ok. 50-100 zł) dostępnymi w sklepach pod tą samą nazwą. Zwolennicy mocnych, profesjonalnych blenderów (kosztujących od kilkuset do kilku tysięcy złotych) uważają, że wyciskanie soku z owoców i warzyw mija się z celem. 

Nutribullet 600

Nawet w przypadku drogich wyciskarek wolnoobrotowych i tak zostaje sporo pulpy. Tymczasem pulpa to nieocenione źródło błonnika, który przy obróbce wyciskarką marnuje się, nie trafia do soku. Tu właśnie ujawnia się przewaga dobrego, wysokiej mocy blendera, który bez problemu zmieli wszelkie składniki na jednolity koktajl, bez żadnych grudek w środku, a przede wszystkim bez żadnych odpadów w postaci pulpy. A temperatura przy obróbce takim blenderem? Ponoć jest znacznie, znacznie niższa niż przy gotowaniu.

Co wybrać? Każdy musi tę decyzje podjąć samodzielnie.

Topowe marki wyciskarek wolnoobrotowych: Hurom, Kuvings, SKG (model 2088)
Topowe marki blenderów wysokiej mocy: Nutribullet, Vitamix


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. W mojej kuchni zastosowanie znalazł profesjonalny blender ręczny, który kupiłam kiedyś na https://duka.com/pl/agd/blendery. Za jego pomocą przygotowuję m.in. wyborne koktajle owocowe i warzywne, które stanowią ważny składnik mojej codziennej diety. Dzięki różnym akcesoriom, blender z powodzeniem można użyć również do przygotowywania różnych potraw.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...